Ana sayfa Annelik Elsanatları Haberler Magazin Dünya Magazin Türkiye Moda Ressamlar Seramik Tiyatro Sinema Yazılar Yemekler           
 
 
Annelik: Anne çocuk yazıları

Zeynep Sertkaya

Zeynep Sertkaya

Blogum
 
Facebook sayfam
 
Twitter sayfam
 
G+1 sayfam
Maillerim:
all_butterflies[at]hotmail[.]com
sertkayazeynep[at]gmail[.]com

Çocuklarda Oyun Gelişimi ve Parten Sosyal Oyun Sınıflandırması

Yazan: Zeynep Sertkaya, GrafikSaati Kadınlar Kulübü
Çevreyi tanıyan bebek resimleriBugünkü yazımı çocuklar için çok önemli bir olgu olan 'oyun'a ayırmak istedim.

Bir çocuğa herkesin kendi işiyle uğraştığı bir ortamda, "Senin işin ne?" diye sorarsanız, muhtemelen "Oyun oynamak." cevabını alırsınız. Çünkü çocuklar için oyun oynamak önemli bir iştir.

Oyun; çocukların gerçek dünyaya adaptasyon sürecinde çok önemli bir rol üstlenir.

Çocuklar; toplumsal rolleri, dil gelişimini ve hatta sorunlarla başa çıkmayı oyunlar vasıtasıyla öğrenir.

Çocukların oynadığı oyunlar ve gelişimi

Yapılan araştırmalar sonucu çocukların OYUN GELİŞİMİ sürecinde altı tür çocuk oyunu olduğu belirlenmiştir:
Grafik Saati kadınlar klubü
Uğraşsız Davranış: Aslında bu bir oyun değildir, bebek yada çocuk kendiyle uğraşmadığı zamanlarda çevresini ve etrafındaki insanları seyreder. Bu durum oyun gelişiminin ilk aşmasıdır.

Seyirci: Çocuk oyun oynayan yada bir işle meşgul olan birilerini izler ve hatta sorular sorar; ancak oyuna katılmaz.

Bağımsız Oyun: Çocuk tek başına oyuncaklarıyla oynar, başkalarıyla ilgilenmez.

Paralel Etkinlik: Çocuklar aynı mekanda birlikte oynuyor gibi görünür, ancak hepsi kendi kurallarıyla kendi oyunlarını oynar ve birbirleriyle diyalog kurar.

Birlikte Oyun: Çocuklar birlikte etkileşim halinde oyun oynar, ancak işbirliği yoktur. Genellikle birinin dediklerini yapma şeklinde bir örgütlenme söz konusudur.

İşbirliğine Yönelik veya Örgütlü Tamamlayıcı Oyun: Çocuklar bir grup oluşturup belli bir amaca yönelik işbirliği içinde çalışarak oyun oynar.

Araştırmalar bu oyun türlerinin sabit bir sıra olduğunu ispatlayamasa da, bilişsel ve sosyal gelişimle birlikte yukarıdaki sırayla ortaya çıktıkları gözlenmiştir. Ancak, bilişsel ve sosyal olarak gelişmiş bir çocuğun bile bir gün işbirliğine yönelik oyun oynarken, başka bir gün seyirci olmayı tercih edebileceğini unutmamak gerekir. Bu gelişimi ilerlemiş bir çocuk için bir tercih meselesidir. Şartları değerlendirir ve seçimini yapar.

Okul öncesi dönemde çocuklar ve oyunun kuralları

Okulöncesi dönemde genelde tüm çocuklar oyunun kurallarını kendileri koyar. Sizinle oyun oynarken işbirliği yapıyor gibi görünseler de; oyun gereği onu yendiğinizde size küsmesinden yada mızıkçılık yapmasından, aslında sizi kendi oyununa bir figüran olarak dahil ettiğini anlayabilirsiniz. Onun kuralları ile işleyen oyunda çocuğunuzu yenmeniz, çocuğunuzun kalesini ele geçirmenizdir ve doğal olarak bundan hoşlanmaz.

Oyun gelişimi ile ilgili olarak bir diğer bilinmesi gereken nokta ise; 2-3 yaş döneminde yada 9-10 yaş döneminde Hayali Oyun Arkadaşı edinmesidir. Bu durum çok normal ve yararlıdır. Ancak, illa gözlenecek diye bir durum yoktur.

Yaşa göre oyun kurallarında gözlenen değişim

Son olarak oyun oynarken çocuğunuzun kurallarla ilgili tutum ve davranışlarının yaşa göre nasıl geliştiğini gözlemleyebilirsiniz: Önce kuralları kendi koyarak oyun oynar; sonra kuralların farkına varır ve değişmez olduklarını düşünür, oyunlarını bu yönde geliştirir; daha sonra ise kuralların gerekli ama uzlaşmaya dayalı olduğunu keşfeder. Böylelikle gerçek dünyadaki kural olgusunu geliştirmiş olur.

Kaynak: Gelişim ve Öğrenme - Prof. Dr. Hasan BACANLI
(Gazi Üniversitesi'nden değerli hocam Prof. Dr. Hasan BACANLI'ya Öğrenme ve Gelişim Psikolojisi alanlarında bana kattıklarından dolayı teşekkür ederim.)

Yazan: Zeynep Sertkaya

Zeynep Sertkaya'nın grafiksaati yazıları

http://teoripratikhicbirseyhersey.blogspot.com/

Yazı editörü: Tevfik Elçioğlu

Genel editör: Belgin Invictus

http://invictusungunlugu.blogspot.com/

Diğer annelik yazıları

Bunlar da ilginizi çekebilir
Annelik yazıları

Zeynep Sertkaya yazılarından örnekler

Copyright: Her hakkı saklıdır  | grafiksaati.org[at]gmail.com  |  gizlilik politikası